C-VITAMINNAL A NAPSUGÁRZÁS VESZÉLYEI ELLEN

Estimated read time 4 min read

C-vitaminnal a napsugárzás veszélyei ellen

Ön mivel védekezik nyáron az erős napsugárzás ellen? Valószínű, hogy nyaralás és strandolás alatt mindig van a táskájában egy flakon naptej.

De a szeme védelmére gondolt már?

Ha nagyon erős napsugárzásról van szó, amire az elmúlt néhány hétben bőven volt példa, akkor a napszemüveg viselése már nem elég.

Az UV sugárzás hosszabb távon károsítja a szem egészségét, ha nem teszünk ellene. Többek között károsítja a szaruhártyát, a kötőhártyát, és a szemlencsét is.

A szemet érő UV sugárzások nagyját a szaruhártya szűri meg. A magas UV szint, mint amilyen a víz által visszavert fényben jelen van, gyulladást okozhat. Ez az állapot nagyon fájdalmas, közben a szem igen érzékeny bármilyen fényre.

Rövid idő alatt az UV sugárzás csak kisebb károsodást okoz, ha azonban hosszabb távon éri a kötőhártyát, az megvastagszik és egy húsos gócot alkot. Az egyetlen kezelési módja, a viszonylag egyszerű műtétnek számító sebészeti úton történő eltávolítás.

Ha Ön sem szeretné, hogy a szeme egészsége kisebb-nagyobb károsodásokat szenvedjen az erős napfénytől, akkor tegyen ellene. Az egyik legjobb, természetes mód erre a rendszeres C-vitamin fogyasztás.

Sokat tudunk a gyakran „szuper vitamin”-nak is nevezett C-vitaminról, sokat is beszélünk róla, nyáron valahogy mégis sokan úgy gondolják, hogy nincsen rá szükségük.

Az idők folyamán az a kép alakult ki az emberekben, hogy C-vitaminra csak télen, illetve ősszel van szükségünk, mert akkor megvéd a különböző fertőzésektől.

Nos, C-vitamint nem csak a hideg időben igényli a szervezetünk. Ennek a fantasztikus tápanyagnak ugyanis nagyon fontos szerepe van a látás egészségének megőrzésében is.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a magas C-vitamin szint csökkenti a katarakták kialakulásának veszélyét. A katarakták protein-gyülevények, amiktől a látás elhomályosul.

A szemünk nyáron talán a szokásosnál is nagyobb terhelésnek van kitéve, hiszen a folyamatos, erős napfény hatására káros anyagok keletkezhetnek benne – akárcsak a bőrünkben. És bár a bőrünket megvédhetjük a sugárzástól fényvédő krémek használatával is, ezeket lehetetlen a szemükön alkalmazni.

Éppen ezért, inkább a belső védelemről kell gondoskodni.

Kutatások bizonyítják, hogy a megfelelő C-vitamin bevitel védi a szemet a szürke-hályogtól és a makula degenerációtól. A nyári hónapokban a C-vitamin segíthet ártalmatlanítani a káros napsugarakat, így azok nem károsítják a szemlencsék érzékeny fehérjéit, meggátolva az érzékeny proteinek (pl. szemlencse-proteinek) károsodását.

Nyáron a szemünk – mivel többet tartózkodunk a szabadban, gyakrabban megyünk strandra, uszodába – a fertőzéseknek is jobban ki van téve, így a C-vitamin ezeket is segíthet megelőzni, a gyógyulás idejét pedig lerövidítheti.

C-vitamin pótlásra minden korosztálynak szüksége van. A kisgyerekeknek ugyanúgy, mint a nagymamának és a nagypapának.

Gondoskodjon róla Ön is, hogy családja mindennap hozzájusson a megfelelő mennyiségű C-vitaminhoz. Hosszú távon hasznukra lesz.

You May Also Like

More From Author