Kender olaj a hétköznapokra

A kender jótékony hatásait már évezredek óta kihasználja az emberiség. Ez az érdekes és felettébb hasznos növény széles körben való elterjedését az gátolta, hogy túlságosan is hasonlít a pszichoaktív anyagokat tartalmazó indiai kenderhez, ám fontos tudni, hogy a vetési kenderben ehhez hasonló anyagokat nem találunk. Mi most a kender sok-sok lehetséges felhasználási módja közül a kender olajra összpontosítjuk figyelmünket. A kender növény magjából préselik, mogyoró ízű, zöldes színű, jellegzetesen kender illatú, rendkívül magas tápértékű, egyedülálló olaj.

A kender olaj ásványi anyagokban, vitaminokban, esszenciális zsírsavakban gazdag készítmény, amely egy sor jótékony hatással rendelkezik. Az olaj használatával megőrizhető például az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez és működéséhez szükséges linolsav, valamint a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszó alfa-linolsav. Mindkét említett vegyület esszenciális zsírsav, amit az emberi szervezet nem képes előállítani, így nekünk kell bejuttatnunk őket a szervezetbe. Ezeket a zsírsavakat más növényi olajokban is megtalálhatjuk, mint például a lenmagolajban, a napraforgóból vagy a jojobából készült olajban, ám a kender olaj nagy előnye a többivel szemben, hogy mindkét esszenciális zsírsavat, valamint a gamma-linolsavat is optimális, 3:1 arányban tartalmazza. Egy-két evőkanál kender olaj fogyasztása segíthet az esszenciális zsírsavak és antioxidánsok bevitelének növelésében, ugyanakkor az olaj hozzáadható turmixokhoz és sok egyéb recepthez is, mivel kellemes íze van.

You May Also Like

More From Author