A kender jótékony hatásait már évezredek óta kihasználja az emberiség. Ez az érdekes és felettébb hasznos növény széles körben való elterjedését az gátolta, hogy túlságosan is hasonlít a pszichoaktív anyagokat tartalmazó indiai kenderhez, ám fontos tudni, hogy a vetési kenderben ehhez hasonló anyagokat nem találunk. Mi most a kender sok-sok lehetséges felhasználási módja közül a kender olajra összpontosítjuk figyelmünket. A kender növény magjából préselik, mogyoró ízű, zöldes színű, jellegzetesen kender illatú, rendkívül magas tápértékű, egyedülálló olaj.
A kender olaj ásványi anyagokban, vitaminokban, esszenciális zsírsavakban gazdag készítmény, amely egy sor jótékony hatással rendelkezik. Az olaj használatával megőrizhető például az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez és működéséhez szükséges linolsav, valamint a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszó alfa-linolsav. Mindkét említett vegyület esszenciális zsírsav, amit az emberi szervezet nem képes előállítani, így nekünk kell bejuttatnunk őket a szervezetbe. Ezeket a zsírsavakat más növényi olajokban is megtalálhatjuk, mint például a lenmagolajban, a napraforgóból vagy a jojobából készült olajban, ám a kender olaj nagy előnye a többivel szemben, hogy mindkét esszenciális zsírsavat, valamint a gamma-linolsavat is optimális, 3:1 arányban tartalmazza. Egy-két evőkanál kender olaj fogyasztása segíthet az esszenciális zsírsavak és antioxidánsok bevitelének növelésében, ugyanakkor az olaj hozzáadható turmixokhoz és sok egyéb recepthez is, mivel kellemes íze van.