Van kiút az alkoholbetegségből a Felépülők segítségével

Estimated read time 4 min read

Amikor először voltam tengeren, az valami egészen varázslatos érzés volt, főleg azért, mert gyerekként megtapasztalni ezt még különlegesebb dolog. Bármerre nézel, mindenhol csak a víz – na jó, messze talán egy-két hegy, de akkor is: pici emberkeként megérteni a tenger nagy erejét, még ha csak egy iciripicirit is… Hihetetlen.

 

Azóta is tenger mellett érzem magam a leginkább nyugodtnak. Ha valamikor gyereket vállalok, biztos az elsők között lesz, hogy igyekszem átadni neki ezt az érzést. Nem kell nagy luxushotelekre és felkapott nyaralóhelyekre gondolni, akár kempingben is ellennék, a lényeg, hogy vízhez közel legyünk! A kedvenceim a minimalista apartmanok, ahol nagyjából csak alszol meg maximum a teraszon üldögélsz – nincs is másra szükség, ha a vízről van szó! Már csak a tenger morajlása is hihetetlenül pozitív hatással van rám. Kívánom, hogy mindenki találja meg azt a helyet, ahol így érez!

 

A belső béke elérése azonban nem könnyű, és megesik, hogy nem a megfelelő eszközöket választja az ember a szorongás oldásához például. Az alkoholisták arca – ha már volt velük tapasztalatunk – nagyon is árulkodó tud lenni egy idő után, a szer megteszi hatását… Pedig nem is gondolnánk, hogy mennyi magasan funkcionáló alkoholbeteg van körülöttünk, akikről talán évekig (vagy soha) ki sem derül, hogy függők. Az ilyen alkoholisták arca szintén elárulhat ezt-azt, de ők annyira maszkolnak és olyan erősen igyekeznek ellátni minden feladatukat, vagy legalább a látszatot fenntartani, hogy nagyon nehéz utolérni ezt a dolgot. Többek között erről, és az egyedülálló huszonnyolc napos programról is olvastam a Felépülők.hu oldalán.

 

Amikor először mutatta meg nekem az egyik barátom a weboldalt, akkor nagyon tetszett az, hogy bemutatkozást olvashatunk az ott dolgozóktól, és emellett egyébként több médiumban is szinte szokatlan nyíltsággal beszélnek a saját múltbéli problémáikról az alapítók – lenyűgöző ez a fajta őszinteség és transzparencia számomra, nagyon bátor embernek tartom őket és azt gondolom, inspirálóak lehetnek az alkohollal küzdők számára is.

 

Az egészség és a mentális állapot romlik, az érintett személy el is veszítheti kapcsolatot a valósággal. Azok, akik ebben a helyzetben vannak, gyakran érzik magukat elszigetelve és tehetetlennek. A legtöbbször hiába próbál meg segíteni a környezet, mert a helyzethez szakértő segítségre van szükség. Fontos, hogy társadalmi szinten is téma legyen az alkoholfüggés és annak súlyossága. Az alkoholfüggésről való társadalmi párbeszéd és edukáció nem csak a figyelmet hívja fel a problémákra, hanem talán abban is segíthet, hogy az érintettek bátrabban merjék megtenni az első lépéseket a gyógyulás felé. Úgyhogy ezért is szuper, hogy ennyire informatív és részletgazdag az oldal, hozzátartozók számára is nagyon hasznos tudással szolgál.

 

Zárógondolat: az alkoholisták arca ugyanolyan arc, mint bárki másé: jó tudni, hogy vannak (szak)emberek, akik nem mondanak le róluk, hanem segíteni próbálnak nekik. Az egyik legjobb ilyet mutattam be nektek, ami a magyarországi helyzetet illeti.

You May Also Like

More From Author