Milyen esetben szükséges a foghúzás? Mire figyeljünk utána?

Estimated read time 4 min read

A foghúzás egy gyakori fogászati beavatkozás, amely során egy vagy több fogat eltávolítanak a szájüregből. De milyen esetekben lehet szükséges a foghúzás? A gyógyulás érdekében mire érdemes odafigyelni? Erről kérdeztük a PureDental fogorvosait.

Mikor lehet szükség a foghúzásra?

A páciensek esetében minden esetben arra törekszünk, hogy az eredeti fogat megmentsük a kihúzástól, azonban sajnos vannak olyan esetek, amikor az egészség és az esztétika érdekében a foghúzás lesz a legjobb megoldás. Ezek az alábbi esetek lehetnek:

 • Súlyos fogszuvasodás: Ha a szuvasodás eléri a fog belső rétegeit, és a fogorvosi kezelések, mint a tömés vagy a gyökérkezelés, már nem elegendőek, a fogat ki kell húzni.
 • Fertőzés vagy tályog: Ha a foggyökér körül fertőzés alakul ki, és nem kezelhető hatékonyan, a fog eltávolítása lehet a legbiztonságosabb megoldás a fertőzés további terjedésének megelőzésére.
 • Fogágybetegségek: Az előrehaladott fogínybetegségek és fogágybetegségek miatt a fogak meglazulhatnak. Ha a fog tartószerkezete károsodik, a fog kihúzása elkerülhetetlen lehet.
 • Fogtörés vagy repedés: Bizonyos esetekben a fogat súlyosan megrongálhatja egy baleset, sérülés vagy elhúzódó fogszuvasodás, amely miatt azt ki kell húzni.
 • Szabálytalan növekedés vagy torlódás: A bölcsességfogak vagy más fogak szabálytalan növekedése nyomást okozhat a szomszédos fogakra vagy az állkapocsra, amiért kihúzásra lehet szükség.
 • Fogszabályozás esetén: Ha valaki fogszabályzót kap, előfordulhat, hogy néhány fogat ki kell húzni a megfelelő fogszabályozás érdekében.

Mire figyeljünk foghúzás után?

A foghúzás utáni időszakban a mielőbbi gyógyulás érdekében fontos, hogy betartson pár tanácsot. Így elkerülhetők a szövődmények és csökkenthető a kivonás utáni fájdalom:

 • Vérzés és duzzanat: A foghúzás után gyakran előfordul enyhe vérzés és duzzanat. Egy gézdarabot lehet használni a vérzés csökkentésére, és jégpakolást a duzzanat enyhítésére.
 • Fájdalomkezelés: Az orvos által javasolt fájdalomcsillapítót használja. Kerülje az aszpirint, mert az növelheti a vérzést.
 • Étrend és folyadékbevitel: Kerülje a forró és kemény ételeket, illetve az alkoholt. Fogyasszon puha ételeket és sok folyadékot, de kerülje a szívószállal való ivást.
 • Szájhigiénia: A foghúzás után már lehet öblögetni sós vízzel, de kerülje az erőteljes szájöblítést vagy a fogmosást közvetlenül a kihúzott fog helyén.
 • Fizikai tevékenység: Kerülje az intenzív testmozgást vagy a fizikai megterhelést a foghúzást követő első napokban.

A foghúzástól sokan tartanak, azonban a PureDental Fogászatán odafigyelünk pácienseinkre és kezeléseink során fájdalommentes eljárásokat biztosítunk. A foghúzás rendelőnkben helyi érzéstelenítésben vagy akár altatásban is történhet. Ha szeretne többet megtudni a foghúzás menetéről és a rendelőnkben alkalmazott kezelésekről, keresse fel fogászatunkat és kérjen időpontot most az alábbi linken: szájsebészet Budapesten!

You May Also Like

More From Author