Viniseera szőlőmag ét és tej csokoládé

Estimated read time 15 min read

VINISEERA® CSOKOLÁDÉ (ét, tej)100 g, egy olyan antioxidáns komplex, amely a gyermekek és az édesség kedvelők számára is az egészség megőrzése érdekét szolgálja. és nem mellékes hogy csak kis mennyiségben fogyasztható.

Acticoa Antioxidáns csokoládé egyéb anyagok (pl. gyümölcsök) hozzáadása nélkül önmagában kiemelkedő antioxidáns hatással rendelkezik, mely magas flavonoid tartalmának köszönhető.

Mi is az Acticoa?

ACTICOA Antioxidáns csokoládé egyéb anyagok (pl. gyümölcsök) hozzáadása nélkül önmagában kiemelkedő antioxidáns hatással rendelkezik, mely magas flavonoid tartalmának köszönhető.
Különleges és egyben kíméletes eljárással (Acticoa) nyerik ki a kakaóbabból a kakaót, mely a csokoládé alapanyagaként szolgál.

Ízletes csokoládé a kakaóbab legjavával!

Az összes természetes antioxidáns, amire naponta szüksége van

Napjainkban egyre fontosabbá válik az emberek számára, hogy egészséges élelmiszereket fogyasszanak, melyek a lehető legtermészetesebb összetevőket tartalmazzák.

Klinikai tesztek bizonyították, hogy a természetes forrásból származó antioxidánsok nagyon fontosak a jó egészség fenntartásához és szervezetünk megóvásához.

Ez természetesen komoly elvárásokat támaszt a fogyasztók részéről a szakemberek felé.

Ehhez kívánunk segítséget nyújtani egy olyan különleges termékkel, melyhez hasonlót egyre több fogyasztó keres, ami egyben finom és egészséges is.

Az Acticoa tartalmú ét és tejcsokoládék kiváló ízvilágot és a természet legjavát nyújtják egyidejűleg.

Az Acticoa csokoládék nem csupán ízletesek, de a legmagasabb természetes antioxidáns tartalommal rendelkező csokoládék a világon. Különlegességük továbbá, hogy az antioxidánsokat nem utólag adják a csokoládéhoz, hanem a speciális gyártási folyamattal az-az alacsony hőkezeléssel akkor megőrzik a kakaóbabban eredendően meglévő antioxidáns tartalmat.

A természet különleges ajándéka

A kakaóbabnak már az ókorban is különleges, egészséget javító képességeket tulajdonítottak. Napjainkban klinikai kutatások is bizonyították, hogy ezek a pozitív hatások a kakaó flavonoidoknak
– a kakaóbabban jelenlévő természetes antioxidánsoknak köszönhetőek.

Egyedi gyártási folyamat.

A kakaó gyümölcsének leszüretelése után csakis a legkiválóbb kakaóbabokat választják ki az Acticoa csokoládéhoz.
A gondos kezelésnek és a kakaóbab különleges feldolgozásának  mint példul az alacsony hőkezelésnek köszönhetően, a kakaóban rejlő természetes flavonoidok 80%-a megóvásra kerül.
Az eredmény érezhető az Acticoa csokoládékon, amik nem csak kiemelkedően ízletesek, de több mint kétszer annyi természetes antioxidánst tartalmaznak, mint bármilyen más csokoládé.

Hogyan működnek a kakaó flavonoidok?

Az emberi szervezetben a kakaó flavonoidok antioxidánsként működnek, megkötve a szabad gyököket szervezetünkben, ezáltal védve sejtjeinket. Már kis mennyiségű Acticoa csokoládé fogyasztása is elegendő antioxidánst juttat szervezetünkbe.

Pozitív hatások a szervezetre.

8 g Acticoa étcsokoládé és 16 g tejcsokoládé fedezi a napi antioxidáns szükségletünket, védve ezzel szervezetünket a modern kori életvitel fő ártalmaitól (stressz, allergia, szív- és érrendszeri megbetegedések stb.), növelve annak ellenálló képességét.

Főbb termékjellemzők, melyekre hivatkozhatnak:

– Antioxidánsokat tartalmaz/Magas az antioxidáns tartalma

– Flavonoidokat tartalmaz/Magas a flavonoid tartalma

– Több flavonoidot tartalmaz, mint bármely más csokoládé a piacon.

– Erősíti a szervezet védelmi rendszerét

– 8 g Acticoa étcsokoládé fedezi a szervezet napi antioxidáns igényének 100%-át

– 16 g Acticoa tejcsokoládé fedezi a szervezet napi antioxidáns igényének 100%-át

– Fontos megjegyeznünk, hogy ezek az állítások akkor érvényesek, ha az Acticoa csokoládékat magukban fogyasszák, minden más alapanyag hozzáadása nélkül.

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = oxigéngyök megkötő képesség) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer, mely az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére szolgál.Minél magasabb az ORAC érték, annál kedvezőbb az antioxidáns hatás mértéke, azaz annál hatékonyabban képes lassítani az adott élelmiszer a szervezet öregedési folyamatait, valamint gátolni a betegségek kialakulását.

Az ACTICOA csokoládé gyökfogóként működik .

A szervezetünkbe kerülő ill. felszabaduló káros anyagokat (szabad oxigénnel rendelkező vegyületeket, azaz szabadgyököket) megköti, így védi az egész szervezetet. Gondoljunk pl. a bőrünkre! Az öregedési folyamatokért is ezek az ún. szabadgyökök a felelősek. Minél több szabadgyök van a szervezetben, annál hamarabb öregszik a bőr, mivel ezek a szabadgyökök megkapaszkodnak a kötőszövetekben és azt töredezetté teszik. Ugyanezek az öregedési folyamatok a szerveinkben, elsősorban az ereinkben (jelentős kötőszövet tartalmuk miatt) is lejátszódnak, és az így rugalmatlanná vált, megöregedett erek betegségként megmutatkoznak: infarktus, agyérbetegségek, memóriazavarok, trombózisok stb. A szabadgyökök jelenlétéhez köthetőek rosszindulatú daganatok, májbetegségek, immunrendszer gyengeségéből fakadó betegségek stb.

A szabadgyökképződést idézik elő a normál élettani folyamatok mellett:

  • Stressz (idegeskedés, szorongás, rohanás, túlterheltség stb.)
  • Dohányzás
  • Rendszertelen és rossz minőségű étkezés, készételek fogyasztása (pl. zacskós leves, pulykamell érmék típusú mirelitek, gyorsétkezdei ételnek látszó tárgyak stb.)
  • Rendszeres alkoholfogyasztás
  • Mozgásszegény életmód
  • Robbanásszerű fizikai megterhelés (pl. az egész napos ülőmunka után kemény edzés, futás, stb )

Ajánlott napi mennyiség: 

A kakaóbabból a fent említett különleges eljárással kinyert legjobb minőségű nyers kakaó flavonoid tartalma maximum 10 %. Az ACTICOA  csokoládé több mint 3 % flavonoidot, azaz antioxidást tartalmaz.

Ez olyan jelentős mennyiség, aminek köszönhetően az ACTICOA ajánlott napi bevitele 8, azaz nyolc gramm. Ennyi segíti a szervezetüket a káros anyagok kitakarításában úgy, hogy nem bontja meg a természet adta egyensúlyt. A táplálkozás során (zöldséggel, gyümölccsel) bevitt ideális napi ORAC értéket 5000 egységben határozták meg. A javasolt 8 gramm ACTICOA étcsokoládé 3680 egység.

Cukorbetegek és diétán lévők is fogyaszthatják.

FONTOS: 

  • Stresszes időszakban, erős dohányosoknál, lábadozás során, kimerítő fizikai munka végzése során, és méregtelenítő kúrák alkalmával napi 10.000 ORAC egység antioxidáns bevitele javasolt. Ezekben az esetekben 2×8 g ACTICOA étcsokoládé fogyasztása ajánlott.
  • Az ACTICOA sem helyettesíti a zöldségeket és gyümölcsöket, hisz ezek a táplálékaink számos olyan mennyiségű és minőségű vitamint, nyomelemet, rostanyagot tartalmaznak, melyek ezek sajátosságai. Az egészséges táplálkozás alapja a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás.

Egy kis Történelmi át tekintés és egyéb hasznos információk.

Theobroma (Cacao)

A kakaófa gyümölcsének tudományos neve annyit jelent, mint „Kakaó, az Istenek eledele”. Ezt a nevet 1735-ben Linné adta neki, s ezzel kapcsolatban csak azt tudni, hogy az öreg imádta a forró csokit. A kakaó természetesen félrehallása az eredeti cacauatl maja szónak.

A maják megőrültek a cacauatlért, de elődeik, az olmékok már i.e. 1000-ben is itták a cacauatlot. Maja királysírokban cacauatltal teli edényeket találtak, de minden más ceremónia, pl. a házasságkötés is ürügy volt a bekakaózásra.

A kakaóbab azonban pénzként is funkcionált, amiből sejthető, hogy nem a pórnép vedelte napi italaként. Aztán 1200 táján jöttek az aztékok, akik minden szóba jöhető népet leigáztak, és rákaptak ők is a cacauatlra.

De mielőtt bárki a mi kakaónkra és csokoládénkra asszociálna, gyorsan el kell mondani, hogy ez a csokoládé az első európaiaknak inkább tűnt hánytatószernek, mint élvezeti cikknek.

A maják és aztékok ugyanis a megőrölt, kakaóvajban dúskáló zsíros törmeléket oldották föl vízben, már amennyire az hajlandó volt erre, és bele zuttyintottak még mindenféle fűszereket, majd habosra kavarták. De az ital alapjában véve egy keserű lötty volt. 

Sikerét sokan drágaságának és ritkaságának tulajdonítják, de ilyen alapon még elég sok minden pocsék ízű dolgot lehetne nemes italnak tekinteni.

Amikor Kolumbusz először találkozott 1502-ben maja kereskedő indiánokkal. Nagy csere-bere kezdődött a Santa Maria-n, és a maják kínálgatták a mandulának nézett kakaóbabjukat is. Azt ugyan látták a spanyolok, hogy amint egy szem véletlenül elgurult, az összes maja árgus szemekkel kezdte keresni, de amikor összekutyultak Kolumbusznak egy „kakaót” belőle, fenemód nem ízlett neki.

Hasonlóképen járt Cortez is, akit először Quetzalcóatl isten reinkarnációjának néztek, s ez lett az aztékok veszte. Ez a kiejthetetlen nevű isten a régmúltban egy király volt, és úgy szólt a fáma, hogy majd egyszer nagy hajókkal visszatér a tengeren át a ce-acatl évében. Hát 1519 ráadásul ce-acatl éve volt. Mellesleg neki tulajdonították a kakaó isteni adományát is. Mondjuk Montezuma, az aztékok királya nem repesett a gondolattól, hogy Quetzalcóatl jön visszaülni a trónra, merthogy akkor éppen az az ő trónja volt. Próbálták hát a Tenochtitlán felé véres csatákon át közeledő Cortezéket ál-Montezumákkal átverni, küldtek rájuk varázslókat és rontó embereket is, de Cortezék csak jöttek és jöttek. Így mit volt mit tenni, amikor végül is bekopogtattak Montezumához, barátságosan kellett őket fogadni.

A spanyolok kezdetben visszafogták magukat, így volt idejük megfigyelni Montezuma háza-népét, és látták ám, hogy a király egész nap csak xocolatl-t iszik, és a körülötte lebzselő nemesek kiváltságos itala is ez. Megtudták, hogy élénkít és serkenti a nemi vágyat is. Legalábbis Montezuma ezért szerette.

A spanyolok végül elunták magukat, és nekiláttak mindenkit kiirtani, de végül menekülniük kellett – ha kis időre is. Mert persze visszatértek és megkezdődött a gyarmatosítás.

Alig telt el 15 év, a spanyol telepesek már mind kakaóőrületben szenvedtek. Sokan Corteznek tulajdonítják azt, hogy a csokoládé meghódította a spanyol udvart, mikor 1527-ben megismertette I. Károllyal, de mások annak a nemesekből álló Kekchi maja küldöttség hatásának tulajdonítják, akik 1544-ben felkeresték a későbbi II. Fülöpöt.

Akárhogy is volt, a spanyolok gyorsan rájöttek, hogy ha jó sok cukrot tesznek a csokoládéba, különlegessége mellett még ihatóvá is válik. A csokoládéipar kialakulása Nem részletezném, hogyan terjedt el Európa királyi udvaraiban élvhajhász királykisasszonyok révén a csokoládé kultusza.

Fontosabb a mai csokikhoz vezető út találmányait megmutatni. A nagy metamorfózis első lépése volt a tömör csoki kitalálása. Ez, ha belegondolnak, nem is olyan természetes. Nem tudom, szokták-e az instant teaport, vagy neszkávét kanállal eszegetni, de ha igen, Önök a kivételek.

Utóbbit egyedül Mr. Beantől láttni. Tehát önmagában, hogy valami élvezetes folyadékként, még nem garantálja, hogy a tömör változata is siker lesz.

Én pl. szeretem a húslevest, de nem szoktam húsleveskockát enni. De valaki egyszer-csak rájött, hogy ha felfőzi és besűríti a csokoládét, akkor az utána megdermed. Ezt sokáig a forró csoki gyors előállítására használták. A torkosabbja aztán biztos rájött, hogy rágcsálva is finom.

De a csokival volt egy kis baj, 50% kakaóvajat tartalmazott, így valójában egy nehezen emészthető, zsíros cucc volt. Coenraad Johannes van Houten holland kémikus és kakaómalmár, 1828-ban rájött, hogy a kakaóvajat ki lehet préselni a kakaóbabból, és a visszamaradt kakaósütiből kiőrölt kakaó már könnyebben oldható. Arra is rájött, hogy ha lúggal kezeli a kakaót, sötétebb, ízletesebb és vízoldékonyabb lesz. Azóta is az így kapott kakaó a holland kakaó. Húsz évvel később Joseph Fry viszont arra jött rá, hogy a kipréselt kakaóvaj egy részét visszakeverve, a szájban gyorsan oldódó finom táblacsokit lehet gyártani. A svájci Henri Nestlé meg tejport kevert a csokihoz, így lett a tejcsoki.

Ezek voltak az alapok. Ami ezután jött ízkavalkádban, azt röviden úgy foglalhatjuk össze: kialakult a perverz csokiipar. 

A csoki kémiája Nyilván a puritán erkölcsi intelmek, de a pszichiátria hatása is, hogy sok kutató firtatja, létezik-e csokiaddikció, s ha igen, mely összetevő alakítja ezt ki. Az egyik jelölt a feniletilamin volt.

Fontos!!!!

Ez az agyban stimulánsként és jutalmazó anyagként hat. Mivel szerelmes nők agyában megnövekedett feniletilamin szintet találtak, gyorsan kész volt az elmélet, hogy a csoki és a szerelem egymással felcserélhetők, s mindkettő addikciót okoz.

Egy ötdekás csokiszelet azonban csak 1/3 mg feniletilamint tartalmaz, s a hangulat javításához legalább 2-6 gramm szükséges. Ebből kiszámolható, hogy 50 kg csokit kéne megenni a kívánt hatáshoz. Hasonló a helyzet az anandaminnal, ami ugyan egy kanabiszszármazék, de – ha egyáltalán túléli az emésztőnedveket – hatásos adagja 25 kg csokoládéban található. A theobromin, a koffeinhez hasonló stimuláns, de húsz deka csokiban van egy kávényi adag. Koffeinizált társadalmunkban ez ma már csak a gyerekeket pörgeti föl, de a maják és aztékok korában lehetett hatása, pláne úgy, hogy pl. Montezuma napi ötven csészével is elfogyasztott. Itt jegyzem meg, hogy kutyusoknak életveszélyes, mivel a theobromint a szervezetük nem tudja lebontani.

Szokás még a csoki szerotoninszint növelő hatását emlegetni, de egyrészt az, hogy a szerotonin szint emelése jókedvet okoz, az csak a pszichiátria marketingdumája, másrészt azok az élelmiszerek, amelyekben legalább 5% fehérje van, nem befolyásolják az agyi szerotoninszintet, és a csokiban 10-15% fehérje található. A csokoládé kémiai addiktívitását tehát nem sikerült bizonyítani, viszont a csoki stimulálja az agyi jutalmazó központot, ez elég a lelki függőséghez.

További izgalmas kérdések, okozhat-e fejfájást, aknét, allergiát, gyomorégést? A válasz: igen.

De ez talán nem zaklatja fel annyira a kedélyeket, mint az a rossz hír, amit tényleg nem gonoszságból hagytam a végére. A csokiban ugyanis igen sok ólom található, az amerikai és ausztrál élelmiszerhatóságok a második legszennyezettebb terméknek a csokoládét minősítette.

You May Also Like

More From Author